Blog

Articole medicale

Spondiloza cervicală

Cauze:

Spondiloza cervicală este o boală cauzată de îmbătrânire și de uzura cronică a coloanei cervicale. Această patologie implică discurile intervertebrale dintre vertebrele cervicale și articulațiile dintre oasele cervicale. În plus, pot exista creșteri anormale (proeminențe osoase mici care se formează pe oasele normale) pe oasele (vertebrele) coloanei vertebrale. Uzura zilnică poate declanșa aceste schimbări.

În timp, aceste modificări pot comprima (comprima) una sau mai multe rădăcini nervoase. În cazurile avansate, măduva spinării este implicată. Acest lucru vă poate afecta brațele, picioarele, mersul și echilibrul.

Principalul factor de risc este îmbătrânirea. Până la vârsta de 60 de ani, majoritatea oamenilor prezintă semne de spondiloză cervicală la raze X. Alți factori care pot face o persoană mai susceptibilă de a dezvolta spondiloză sunt:

 • O greutate corporală peste normal și lipsa exercițiilor fizice

 • O profesie ce implică ridicarea de greutăți sau multe aplecări și răsuciri

 • Practicarea unui sport pe termen lung

 • Traumatisme anterioare la nivelul gâtului (adesea cu câțiva ani înainte)

 • Intervenție chirurgicală anterioară la nivelul coloanei vertebrale

 • Ruptură sau hernie de disc

 • Artrită severă

  Simptome

  Simptomele se dezvoltă de obicei lent în timp. Dar pot începe brusc sau se pot înrăutăți. În unele cazuri, durerea poate fi ușoară, dar în altele, durerea poate fi atât de profundă și severă încât nu vă puteți mișca.

  Simptomele frecvente sunt:

  • Durere cervicală agravată de mișcare

  • Durerea care se răspândește în umeri, brațe, mâini sau degete

  • Dureri de cap, în special în partea din spate a capului

  • Rigiditate cervicală – reversibilă sau ireversibilă

  • Amorțeală vagă, furnicături sau slăbiciune la nivelul mâinilor

  Simptomele mai puțin frecvente sunt:

  • Pierderea echilibrului

  • Durere sau amorțeală în picioare

  • Pierderea controlului asupra vezicii urinare sau a intestinelor (dacă există o presiune asupra măduvei spinării)

  • Amețeală sau vertij

  • Slăbiciune la nivelul picioarelor asociată cu mers nesigur

  Majoritatea pacienților nu necesită teste suplimentare, iar diagnosticul se bazează de obicei doar pe examene fizice și neurologice. Radiografiile simple de col uterin pot arăta pierderea lordozei cervicale normale (curbură fiziologică), sugerând contracturi musculare localizate. Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) a coloanei cervicale este necesară dacă se suspectează leziuni mai grave, deoarece oferă informații detaliate despre structura măduvei spinării, oaselor, discurilor și țesuturilor moi. Cu toate acestea, unii oameni au simptome ușoare, dar pot prezenta anomalii patologice evidente la imagistica, așa că scanările trebuie interpretate cu atenție.

  Tratament

  Medicul dumneavoastră și alți profesioniști din domeniul sănătății vă pot ajuta să vă gestionați durerea, astfel încât să puteți rămâne activ.

  Medicul dumneavoastră vă poate îndruma către fizioterapie. Kinetoterapeutul vă va ajuta să reduceți durerea cu ajutorul întinderilor în cazul în care este vorba de contracturi musculare locale. El vă va învăța exerciții care vă vor face mușchii de la nivelul gâtului mai puternici.

  Kinetoterapeutul poate folosi, de asemenea, tracțiunea gâtului pentru a ușura o parte din presiunea din aceasta zonă.

Write a Comment

Articole populare

Testimoniale

Mulțumesc întregii echipe pentru dedicarea și atenția cu care m-au tratat. Datorită lor mi-am îmbunătățit postura și au dispărut durerile de spate.

Cristina
Cristina

Când am ajuns la acest centru nu mai aveam nicio speranță că mă voi recupera după operația la genunchi. Am urmat cu strictețe planul de tratament propus de Alexandra și acum mă simt excelent. Mai avem puțin de lucru și voi fi ca nou.

Marius C.
Marius C.

Să scap de stresul zilnic este o provocare pe care nu aș fi crezut vreodată că o voi depăși. Recomand masajul terapeutic tuturor celor care lucrează în corporații sau pur si simplu sunt mai mult timp la birou decât acasă.

Flavia P.
Flavia P.

Când ai o pasiune cum e tenisul și vrei cu tot dinadinsul să o continui, îți găsești un doctor bun care să te pună pe picioare în caz de accidentări. Therapy Center este locul meu de suflet și îl recomand cu încredere.

Ionuț S.
Ionuț S.