Blog

Articole medicale

Scolioza la copii

Scolioza este curbura coloanei vertebrale în trei planuri (3D).
Mai mulți factori pot contribui la apariția scoliozei, astfel încât un istoric detaliat și un examen fizic sunt primele sarcini înainte de începerea tratamentului.
Scolioza congenitală apare în timpul dezvoltării copilului în pântecele mamei. În cele mai multe cazuri, acest tip de scolioză este evident încă de la naștere, dar din cauza deformării corpului vertebral, tratamentul conservator poate fi eficient numai după tratamentul chirurgical.
Primele semne de dezvoltare a cartilajului spinal apar încă din 7 săptămâni de gestație, dar osificarea cartilajului de creștere vertebrală are loc în timpul adolescenței.
Unele tulburări genetice, cum ar fi boala Marfan, sindromul Klippel-Feil, boala Ehlers-Danlos, boala Recklinghausen, boala Lobstein, ataxia lui Friedreich sau distrofia musculară pot provoca deviația coloanei vertebrale.

Scolioza poate fi secundară unor boli dobândite:
– Osoase: traumatisme (fractură-luxație), ribectomie, toracolastie, laminectomie
– Sistem nervos: siringomielie, tumori ale maduvei spinarii, poliomielita.
Scolioza poate apărea și din cauza unuia sau a unei combinații dintre următorii factori:
– Sedentarism si lipsa activitatii fizice regulate;
– densitate osoasa scazuta (osteopenie), mai ales in perioada adolescentei, in perioadele de crestere rapida, mai frecventa la adolescente;
– Concentratii scazute ale unor hormoni implicati in dezvoltarea osoasa: leptina, melatonina, estrogen;
– Dieta: Lipsa de vitamina A, zinc, seleniu, acid folic sau peptide bioactive.
Uneori, modificările lungimii picioarelor, asimetria pelvină sau chiar boala avansată a discului pot duce la scolioză.
Cu toate acestea, scolioza idiopatică rămâne cel mai frecvent tip de scolioză, care apare la 2-4% dintre adolescenți.

Cine este expus riscului de scolioză:
– Copii cu vârsta cuprinsă între 8-16 ani
– Mai frecvent la fete, mai ales în perioada adolescenței
– copii subponderali
– Copii ai caror parinti sau rude apropiate au scolioza

Care sunt primele semne de scolioză:
– Eyeliner înclinat
– umerii mai înalți
– Un omoplat pare mai proeminent decât celălalt
– Talie neuniformă
– Fesele par mai înalte sau mai pronunțate

De cele mai multe ori, aceste semne sunt detectate mai întâi în timpul programelor de screening desfășurate de școli, dar uneori pot fi chiar detectate de părinți.

Utilizarea unui scoliometru pentru a cuantifica gradul de rotație toracică reduce numărul de trimiteri necorespunzătoare pentru investigații ulterioare. Când scolioza prezintă un grad de rotație mai mare de 7°, este necesară o radiografie a întregii coloane vertebrale pentru un tratament adecvat bazat pe măsurătorile unghiului Cobb și a maturității scheletice.

Tratament:

Exercițiile specifice pot fi folosite singure sau în combinație cu purtarea corsetului sau intervenția chirurgicală. Ele pot stabiliza scolioza progresivă în timpul celei de-a doua etape de progresie, care este cu mai mult de un an după vârful de creștere. În scolioza neprogresivă, exercițiile regulate specifice pot reduce semnificativ unghiul Cobb. Exercițiile fizice pot ajuta, de asemenea, la reducerea asimetriei spatelui, a dezechilibrelor musculare și la reducerea durerii. În cazurile severe de scolioză toracică, acestea pot îmbunătăți funcția pulmonară.

Tratamentul adecvat este selectat pe baza vârstei pacientului, a gradului de deviație a coloanei vertebrale și a maturității scheletice.

Exerciții specifice pentru scolioză:
– Terapia Schroth
– Reeducarea Posturii Globale
– Terapia Voita

La copiii cu scolioză, tiparele de mișcare se schimbă, motiv pentru care trebuie să reînvețe. Fără terapie care să ajute pacienții să restabilească biomecanica corectă a corpului, există riscul de progresie a bolii. Prin terapia Vojta, modelele de mișcare corecte, ideale sunt transmise la nivel neural, iar copiii vor dobândi acest tipar prin practică, înlocuind astfel vechile obiceiuri de mișcare.

Când scolioza este tratată târziu și este prezentă scolioza de grad înalt, tratamentul este mai complicat și complicațiile apar mai frecvent. Complicațiile scoliozei includ afectarea plămânilor, durerea și deformarea. Deteriorarea psihosocială poate apărea, de asemenea, în special la adolescenți. Prin urmare, diagnosticul și tratamentul precoce sunt foarte importante.

Write a Comment

Articole populare

Testimoniale

Mulțumesc întregii echipe pentru dedicarea și atenția cu care m-au tratat. Datorită lor mi-am îmbunătățit postura și au dispărut durerile de spate.

Cristina
Cristina

Când am ajuns la acest centru nu mai aveam nicio speranță că mă voi recupera după operația la genunchi. Am urmat cu strictețe planul de tratament propus de Alexandra și acum mă simt excelent. Mai avem puțin de lucru și voi fi ca nou.

Marius C.
Marius C.

Să scap de stresul zilnic este o provocare pe care nu aș fi crezut vreodată că o voi depăși. Recomand masajul terapeutic tuturor celor care lucrează în corporații sau pur si simplu sunt mai mult timp la birou decât acasă.

Flavia P.
Flavia P.

Când ai o pasiune cum e tenisul și vrei cu tot dinadinsul să o continui, îți găsești un doctor bun care să te pună pe picioare în caz de accidentări. Therapy Center este locul meu de suflet și îl recomand cu încredere.

Ionuț S.
Ionuț S.