Blog

Articole medicale

Scolioza- importanța kinetoterapiei în tratarea scoliozei

Ce este scolioza?

Scolioza este o afecțiune care duce la apariția unei sau a mai multor curburi anormale la nivelul coloanei vertebrale în plan frontal.

Ce ar trebui să știi despre scolioză:

 • Cel mai comun simptom al scoliozei este apariția curburii anormale.
 • Gradele de scolioză variază de la 10-20 de grade (ușor), 20-50 (moderat) și sever (mai mare de 50 de grade).
 • In general, cauza scoliozei este necunoscută (idiopatică).
 • Diagnosticul se pune pe baza unei examinări fizice și pe baza unor tehnici imagistice precum: radiografia, computerul tomograf sau RMN-ul, care este recomandat să fie făcute pe toată lungimea coloanei.
 • Scolioza poate fi tratată prin kinetoterapie, hidrokinetoterapie, fizioterapie, corsetare sau intervenție chirurgicală în funcție de severitate și de riscul agravării.
 • Prognosticul pentru un individ cu scolioză poate varia de la bun până la favorabil, în funcție de cât de devreme este descoperită problema și cât de repede este tratată.

Programul de recuperare al scoliozei:

Scolioza nu este doar o curbură laterală a coloanei vertebrale, este o condiție tridimensională. Pentru a gestiona recuperarea scoliozei, kinetoterapia trebuie să lucreze pe toate cele 3 planuri ale corpului: sagital, frontal și transversal.

Kinetoterapia în scolioză poate avea un impact mare asupra stării pacientului. Pentru a maximiza potențialele beneficii, aceste exerciții trebuie să fie specifice scoliozei și personalizate în funcție de starea individuală a pacientului și introduse în programul de recuperare la momentul potrivit de kinetpterapeut. Kinetoterapeutul are 3 sarcini importante: să informeze, să sfătuiască și să instruiască pacientul.

Un program de exerciții general care nu este individualizat pentru dumneavoastră, nu va face alt ceva decât să accentueze curburile vicioase ale coloanei. De aceea recomandarea noastră este să apelați doar la specialiști, care să creeze un astfel de program pentru dumneavoastră și să aibă răbdarea de a vă corecta pozițiile pe tot parcursul ședințelor.

Atunci când sunt efectuate corect, exercițiile specifice scoliozei ajută la reducerea curburii/curburilor, dar produc și o consolidare  a musculaturii paravertebrale care susține coloana vertebrală, tocmai pentru a nu exista o regresie ulterioară.

Obiectivele kinetoterapiei:

 • Reducerea curburii/lor
 • Creșterea rezistenței/ forței musculare;
 • coordonării;
 • Îmbunătățirea echilibrului;
 • Corecții ergonomice;
 • Controlul neuromotor al coloanei vertebrale;
 • Reeducarea respirației.

 

Write a Comment

Articole populare

Testimoniale

Mulțumesc întregii echipe pentru dedicarea și atenția cu care m-au tratat. Datorită lor mi-am îmbunătățit postura și au dispărut durerile de spate.

Cristina
Cristina

Când am ajuns la acest centru nu mai aveam nicio speranță că mă voi recupera după operația la genunchi. Am urmat cu strictețe planul de tratament propus de Alexandra și acum mă simt excelent. Mai avem puțin de lucru și voi fi ca nou.

Marius C.
Marius C.

Să scap de stresul zilnic este o provocare pe care nu aș fi crezut vreodată că o voi depăși. Recomand masajul terapeutic tuturor celor care lucrează în corporații sau pur si simplu sunt mai mult timp la birou decât acasă.

Flavia P.
Flavia P.

Când ai o pasiune cum e tenisul și vrei cu tot dinadinsul să o continui, îți găsești un doctor bun care să te pună pe picioare în caz de accidentări. Therapy Center este locul meu de suflet și îl recomand cu încredere.

Ionuț S.
Ionuț S.