Osteoporoza
Osteoporoza – boala “silentioasa” la care trebuie sa fim atenti!
Ce este?
Osteoporoza este o boală care afectează sistemul osos. Oasele devin atât de fragile încât o simplă cădere sau chiar o mișcare obișnuită, cum ar fi aplecarea sau tusea, poate duce la o fractură. Cele mai frecvente fracturi asociate cu osteoporoza apar la sold, incheietura mainii sau coloana vertebrala.
Deși afectează în principal femeile, osteoporoza apare și la bărbați. Femeile caucaziene și asiatice prezintă un risc mai mare de boală, în special femeile în vârstă aflate la menopauză.
Cum apare osteoporoza?
Cauza exactă a osteoporozei nu este cunoscută, dar știm cum apare boala. Osul este un țesut viu, dinamic, în continuă schimbare. Pentru a menține oasele puternice pe tot parcursul vieții, corpurile noastre îndepărtează oasele vechi și le înlocuiesc cu altele noi. Copilăria și adolescența sunt momente importante pentru formarea masei noastre osoase: oasele cresc, devin mai lungi și mai puternice, iar acest ritm continuă până la vârsta de 25-30 de ani, când se atinge masa osoasă maximă. După această vârstă, oasele sunt supuse unui proces continuu de formare și distrugere care le menține sănătoase. Cu toate acestea, când împlinim 40 sau 50 de ani, acest echilibru se schimbă deoarece țesutul osos nu mai poate fi înlocuit la fel de repede pe cât este îndepărtat. Acest efect este mai pronunțat la femei în primii câțiva ani după menopauză, când efectele protectoare ale estrogenului s-au pierdut.
Factori de risc pentru osteoporoza
Cei doi factori principali de risc pentru osteoporoza sunt sexul si debutul menopauzei. În primii câțiva ani după menopauză, masa osoasă a unei femei poate fi redusă cu o cincime. Există și alți factori de risc suplimentari, cum ar fi stilul de viață, sănătatea și anumite medicamente.
Factori de risc neschimbabili:
• Sexul – femeile sunt mai predispuse să dezvolte osteoporoză decât bărbații
• Vârsta – riscul de osteoporoză crește odată cu vârsta
• Rasa – Femeile caucaziene sau asiatice au cel mai mare risc de osteoporoza
• Constitutia fizica – femeile și bărbații de statură mică tind să aibă un risc mai mare de osteoporoză
• Nivelurile hormonale – Osteoporoza este mai frecventă la persoanele cu niveluri ridicate sau scăzute ale anumitor hormoni, cum ar fi hormonii sexuali, hormonii tiroidieni și cei produși de glandele suprarenale.
Factori de risc care se pot schimba:
• Dietă – persoanele cu aport scăzut de calciu și tulburări de alimentație au un risc mai mare de osteoporoză
• Utilizarea steroizilor și a anumitor medicamente – Utilizarea pe termen lung a steroizilor poate interfera cu procesul de reconstrucție osoasă. Osteoporoza este, de asemenea, asociată cu medicamentele utilizate pentru combaterea sau prevenirea convulsiilor, refluxului gastric, cancerului, respingerii transplantului și multe altele.
• Alte boli – Persoanele diagnosticate cu următoarele boli prezintă un risc mai mare de osteoporoză: boala celiacă, boala inflamatorie intestinală, boli ale rinichilor sau ficatului, lupus, cancer, mielom multiplu, artrită reumatoidă
• Lipsa exercitiilor fizice
• Consumul excesiv de alcool
• Fumatul
Cum depistam osteoporoza?
Densitatea osoasă poate fi măsurată folosind un dispozitiv care utilizează raze X de nivel scăzut pentru a determina proporția de minerale din os. În acest test nedureros numit densitometrie osoasă (DXA), te întinzi pe o masă și un scaner trece peste corpul tău. În cele mai multe cazuri, oasele șoldului, încheieturii și coloanei vertebrale sunt examinate.
Testul DXA oferă informații importante pentru a vă ajuta să înțelegeți riscul de fractură: poate indica o densitate osoasă normală sau o scădere a masei osoase, o afecțiune numită osteopenie. Cu toate acestea, atunci când masa osoasă este foarte scăzută, înseamnă că există deja osteoporoză, iar oasele au devenit subțiri, fragile și se vor rupe.
Un sondaj este recomandat pentru toate femeile cu vârsta peste 65 de ani sau care au intrat în menopauză cu factori de risc asociați.