Drenajul limfatic – un tip de masaj special
Drenajul limfatic
Drenajul limfatic este un tip de masaj special, care ajută la buna funcționare a sistemului limfatic, având beneficii deopotrivă medicale și estetice.
Pentru a înțelege cum acționează această terapie, în articolul de astăzi îți prezentăm câteva informații despre sistemul limfatic, dar și cum se desfășoară o ședință de drenaj limfatic.
Ce este sistemul limfatic?
Sistemul limfatic face parte din sistemul circulator și asigură schimbul de substanțe între sânge și țesuturi. În plus, este un fel de “gardian” pentru sistemul imunitar și contribuie la apărarea organismului, preluând reziduurile metabolice și alte elemente nocive pentru a fi filtrate. Are la bază o rețea de vase care transportă limfa (un lichid clar, asemenea plasmei sanguine) către ganglionii limfatici, cu o concentrație ridicată de limfocite, pentru a fi purificată.
Misiunea sistemului limfatic poate fi îngreunată de mai mulți factori, printre care sedentarismul, stresul constant, statul prea mult pe scaun, bolile endocrine, cardiace sau circulatorii. În aceste situații, fluxul limfatic devine congestionat, iar toxinele se strâng și determină umflarea țesuturilor, intensificarea celulitei sau accentuează unele probleme de sănătate.
Masajul de drenaj limfatic
Drenajul limfatic manual este un masaj ușor care aplică presiune ușoară asupra ganglionilor limfatici. Masajul în punctele în care aceștia se găsesc stimulează eliberarea toxinelor din ganglioni. De asemenea, unul dintre principalele efecte al acestei proceduri este tonifierea pielii. Pe lângă masajul ganglionilor, se va masa și traseul vaselor limfatice pentru drenare.
Beneficii ale presoterapiei
- Ajută la regenerarea organismului. Drenajul limfatic ajută limfa să circule mai bine prin corp, ceea ce eficientizează procesele de refacere și apărare ale acestuia. Reziduurile din spațiile interstițiale sunt evacuate mai repede, iar sistemul imunitar are mai multă putere în lupta împotriva bacteriilor și virușilor.
- Relaxează mușchii. Ca orice masaj, drenajul limfatic ajută mușchii obosiți să se detensioneze, datorită presiunii aplicate în diferite zone ale corpului.
- Reduce senzația de picioare grele. Prin drenaj se elimină retenția de apă, ceea ce ameliorează aspectul de picioarele umflate.
- Îmbunătățește fermitatea pielii. Pe lângă limfă, drenajul stimulează și circulația sanguină prin aplicarea de presiune pe venele periferice, astfel că pielea va fi mai tonifiată.
- Contribuie la reducerea celulitei. Remodelarea corporală este unul dintre consecințele drenajului limfatic. Datorită sângelui bine oxigenat, pielea își va menține elasticitatea și va arăta mai bine.
- Stimulează digestia. Masajul abdominal pune în mișcare tractul digestiv și susține buna sa funcționare.
- Diminuează inflamația după efort, accidentări sau intervenții chirurgicale. Excesul de lichide se elimină mai rapid cu ajutorul drenajului, ceea ce previne sau tratează inflamația exagerată a țesuturilor, calmând durerea.
Contraindicații
Se recomandă ca persoanele care suferă din cauza unor boli ale sistemului limfatic sau vascular să consulte medicul specialist înainte de efectuarea ședințelor de masaj limfatic. De asemenea, recomandarea este valabilă și pentru pacienții cu boli oncologice, pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează.