Blog

Articole medicale

Beneficiile kinetoterapiei în osteoporoză

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată printr-o scădere a densității osoaselor. Oasele devin atât de fragile încât o simplă căzătură sau chiar acțiuni obișnuite, cum ar fi aplecarea sau tusea, pot provoca o fractură. Cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la șold, încheietura mâinii sau la coloana vertebrală.

Cine este mai predispus la osteoporoză?

Deși afectează în special femeile, osteoporoza apare inclusiv la bărbați. Un risc mai mare de a dezvolta boala o au femeile albe si asiatice, cu precădere femeile în vârstă, care sunt la menopauză.

Care sunt cauzele osteoporozei

Osteoporoza apare atunci când echilibrul dintre formarea și resorbția osului este deplasat in favoarea resorbției. Acest echilibru este menținut, în principal, de factori hormonali. De aceea, cel mai frecvent, osteoporoza este cunoscuta la femei în perioada de menopauză, când nivelul de hormoni estrogeni a scăzut. La bărbați, cauza principală este deficitul de testosteron. Pe lângă acestea, exista și alte dezechilibre hormonale care determină apariția osteoporozei, un exemplu fiind hormonul tiroidian.

Important de precizat că sunt două categorii de factori de risc:
1. Factori de risc pe care NU ii putem controla cum ar fi sexul, vârsta, rasa, istoricul familial, constituția fizică, nivelul hormonal.
2. Factorii de risc pe care îi putem controla sunt dieta, consumul de steroizi sau anumite medicamente, lipsa mișcării, consumul de alcool în exces, fumatul.

Tratament kinetoterapeutic pentru osteoporoză

Tratamentul kinetoterapeutic este recomandat în caz de osteoporoză întrucât oasele sunt mai rezistente și mai flexibile dacă pacientul practică exerciții fizice. Bineînțeles, este recomandat ca pacientul să nu își forțeze corpul atunci când practică exerciții întrucât se poate alege cu fracturi. De aceea, este recomandată kinetoterapia pentru fortificarea musculaturii și a oaselor ci nu orice tip de activitate sportivă.

Kinetoterapie pentru persoanele cu osteoporoză ar trebui să includă:

Exerciții pentru menținerea greutății optime

Exerciții de flexibilitate

Exerciții de întărire a musculaturii

Exerciții de postură

Exerciții de echilibru

Educație – sfaturi pentru a ușura viața pacienților

 

Write a Comment

Articole populare

Testimoniale

Mulțumesc întregii echipe pentru dedicarea și atenția cu care m-au tratat. Datorită lor mi-am îmbunătățit postura și au dispărut durerile de spate.

Cristina
Cristina

Când am ajuns la acest centru nu mai aveam nicio speranță că mă voi recupera după operația la genunchi. Am urmat cu strictețe planul de tratament propus de Alexandra și acum mă simt excelent. Mai avem puțin de lucru și voi fi ca nou.

Marius C.
Marius C.

Să scap de stresul zilnic este o provocare pe care nu aș fi crezut vreodată că o voi depăși. Recomand masajul terapeutic tuturor celor care lucrează în corporații sau pur si simplu sunt mai mult timp la birou decât acasă.

Flavia P.
Flavia P.

Când ai o pasiune cum e tenisul și vrei cu tot dinadinsul să o continui, îți găsești un doctor bun care să te pună pe picioare în caz de accidentări. Therapy Center este locul meu de suflet și îl recomand cu încredere.

Ionuț S.
Ionuț S.