Beneficiile activității fizice, mai ales la copii!
Beneficiile activității fizice pentru copii sunt multiple. Să fii activ aduce mai multe beneficii:
1. Dezvoltare sănătoasă. Activitatea fizică promovează creșterea și dezvoltarea sănătoasă. Prin exerciții, copiii dobândesc din ce în ce mai multe abilități motorii și își construiesc mușchii. Acest lucru creează forță, forță și rezistență. Întinderea regulată poate crește și flexibilitatea. În cele din urmă, activitatea fizică este o mare oportunitate pentru un copil de a îmbunătăți coordonarea, postura, agilitatea și echilibrul.
2. Starea fizică. Persoanele active au capacitatea cardiovasculară și respiratorie crescută, ceea ce ajută la controlul greutății și a nivelului de zahăr din sânge sau colesterol. Ca rezultat, activitatea fizică poate reduce riscul de boli de inimă, diabet, obezitate și anumite tipuri de cancer la vârsta adultă.
3. Greutate. Activitatea fizică este o modalitate excelentă de a crește consumul de energie. A fi activ poate reduce riscul de a fi supraponderal sau obez. Acest lucru este deosebit de important deoarece persoanele care sunt obezi în copilărie sunt mai predispuse să fie obezi ca adulți.
4. Dezvoltarea scheletului. Activitățile care necesită greutatea copilului, cum ar fi cățăratul sau săriturile, pot crește densitatea și rezistența osoasă. Acest tip de activitate îmbunătățește și țesuturile interne ale oaselor, făcându-le mai puternice.
5. Sănătate emoțională. Copiii activi au o stimă de sine, încredere și o imagine corporală mai ridicată. Activitatea fizică ajută, de asemenea, la reducerea stresului și a simptomelor de depresie și anxietate.
6. Socializarea. Activitatea fizică este o oportunitate pentru copii de a dezvolta abilități sociale și relații cu ceilalți. Deplasarea ajută astfel la eliminarea izolării și la promovarea integrării sociale.
Evoluția abilităților fizice la copiii peste 5 ani
Până la vârsta de 5 ani, cu exerciții fizice regulate, copiii ar trebui să fie capabili să stăpânească abilități de bază precum alergarea, aruncarea, prinderea și săritura. Mai târziu, în creșterea și dezvoltarea lor, ei vor continua să progreseze.
Între 6 și 9 ani, echilibrul se îmbunătățește. Copiii încep să învețe abilități mai grele, cum ar fi aruncarea mai departe. Ei sunt mai buni la judecarea vitezei obiectelor, dar abilitățile lor musculare se dezvoltă mai târziu în adolescență. De exemplu, le este greu să evalueze simultan mai multe informații și să ia decizii bune cu privire la strategia de joc. Din cauza capacității sale scurte de atenție, instrucțiunile trebuie să fie scurte, iar regulile flexibile.
Cum pot familiile și școlile să implementeze aceste recomandări?
Activitatea fizică poate lua multe forme în viața unui copil.
Activitățile de familie oferă alte oportunități pentru activități:
excursii în parc, piscină sau loc de joacă, plimbări, drumeții, aruncarea unei mingi sau cântatul de muzică și dansul în sufragerie.
Activitatea fizică poate fi, de asemenea, integrată în rutina zilnică a unei familii:
– Plimbare către și de la școală sau magazin,
– Urcarea scărilor mai des. Dacă locuiți într-un bloc de apartamente, puteți coborî mai întâi toate scările. Puteți urca un nivel, apoi luați liftul și mergeți restul drumului, adăugând treptat un nivel la fiecare două până la trei săptămâni.
Obiceiurile bune de exercițiu fizic se stabilesc încă de la o vârstă fragedă. Prin urmare, părinții joacă un rol cheie în comunicarea importanței de a fi proactivi.
De reţinut:
Diverse activități fizice promovează dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Activitatea fizică cu copiii îi încurajează pentru că părinții sunt modele. Utilizarea unor moduri active de viaţă cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta, sau folosirea scărilor mai des, sunt exemple concrete de obiceiuri de viață sănătoase la copii.